Etiketter

, , ,


Här kommer det mumsigaste receptet på laxpasta som huset hava.
Kock: Karl.
Receptberättare: Offe

Detta behöver du för ca 3-4 personer:

En gul lök.
– Lite röd chili (max en halv, men efter smak såklart).
– Ett paket kallrökt (el ngn annan rökt) lax, ca 200 gr.
– Vatten.
– En grön paprika. (alternativa och/eller ytterligare tillbehör kan ju vara: små gröna ärtor eller broccoli)
– En skvätt grädde.
– Buljong- (köttbuljong kör vi) tärningar, ca 1 ½ el. efter smak.
– En liten mjölredning (ca 2 msk mjöl skakas ihop med kallt vatten)
– Lite olja eller smör att steka i.
– Valfri pasta.

Laxpasta (2)

Börja med att hacka lök och chili.

Förbered också redan här laxen.
Jag brukar skära upp paketet och bara skära laxen längs skivornas sida som de inte ligger liksom. Hänger ni med? 😉

Laxpasta (3)

 

 

Laxpasta (4)

Och stek det i lite olja (el smör om du föredrar det).
Fräs på lite först, men stek sedan på mellanvärme (brukar steka på ca 6:an på våran 12-gradiga).
Och så rör du såklart om här lite, så det inte bränns.

Laxpasta (5)

Sen när löken börjat bli mjuk och fin så häller du i ca 3 dl vatten och en skvätt grädde.
Vi kör vanlig vispgrädde, ca ½ dl. Men det går såklart bra med mellangrädde och allt annat som är kokbart också.

Laxpasta (6)

Sen är det dags att smula i buljongtärningen. Jag brukar börja med en och sedan smaka mig fram lite längre fram.
Går säkert lika bra med fond också.

Nu är det dags att byta stekspaden mot en visp och vispa ner mjölredningen. Låt det puttra på och vispa lite smått hela tiden så att det inte klumpar sig. Om det blir för tjockt är det bara att tunna ut med vatten. 🙂

Laxpasta (7)

Nu börjar det bli en fin och god sås.
Smaka av vet ja!
Det är endast så man lär sig i köket vid spisen har jag fått erfara. 😉 🙂

Här kan du också lägga i pastan, som ju vanligen tar ca 7-11 minuter beroende på pastasort och märke.

Under tiden puttrar såsen. Men rör i den då och då, om du inte älskar sås med ‘skinn’ på vill säga. 😉

När det är 4 minuter kvar på pastan brukar jag lägga i en hackad grön paprika (som gifter sig superbra till denna rätt enligt oss iaf) och röra om lite lätt.

Laxpasta (8)
Och när det endast är 2 minuter kvar på pastan så lägger du i den skurna laxen.
Den blir klar på ett kick (och är ju redan ‘klar’ innan egentligen), så du behöver inte ha några ‘råa’ tankar här. 😉

Laxpasta (9)

Häll av vattnet på pastan.
Klart att serveras!

Smaklig!

PS. Offe älskar att ha lite svartpeppar på toppen, men smaka såklart av vad du gillar. DS.

Laxpasta (1)

 

Annonser